pieczone pączki z ricottą, białą czekoladą i jagodowym lukrem

Tłusty Czwartek to jedyny dzień, w który z ogromnym smakiem sięgam po pączka, a nawet kilka. W ciągu roku raczej ich nie jadam. Nie żebym nie lubiła 🙂 Staram się ograniczać słodycze. A gdy już decyduję się na słodki grzeszek to wybieram czekoladę lub ciasto. W Tłusty Czwartek staram się przygotowywać pączki sama, ‘odchudzając’ je jak się da. Nie smażę pączków, piekę je w piekarniku bez użycia tłuszczu. Moimi ulubionymi są te z dynii (tu przepis), które robiłam już kilka razy. Za każdym razem baaardzo smakują 🙂 W tym roku postanowiłam wypróbować inny przepis, który zmodyfikowałam pod siebie. Użyłam kremowego sera ricotta, białej czekolady, miodu (może ciut za mało). Dla efektu wizualnego i smakowego przygotowałam lukier z dodatkiem jagód.
Suche pączki są mało słodkie. Podejrzewam, że dla wielu osób nawet zbyt mało. Spokojnie można dodać więcej miodu lub cukru.
Przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Można aż pokusić się o ich upieczenie rano przed pracą 🙂

Składniki (na 16 małych pączków):
1 szt. z lukrem  = 108 kcal   [W 18, B 3, T 2]

  • 250 g sera ricotta
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia [ok. 3 g]
  • 8 kostek białej czekolady [25 g] + odrobina do dekoracji
  • 2 łyżki miodu [50 g]
  • 30 g mrożonych jagód
  • 70 g cukru pudru

Do miski wbić jajko, dodać ricottę i miód. Dokładnie wymieszać mikserem. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać, po czym zagnieść rękoma. Gotowe, zwarte, elastyczne ciasto podzielić na 16 części. W każdą wcisnąć pół kostki białej czekolady. Uformować zwartą kulkę. Czynność powtórzyć z kolejnymi kawałkami ciasta. Przygotowane kulki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C). Piec 20 minut.

LUKIER
Mrożone jagody umieścić w rondelku, dolać 2 łyżki wody i zagotować (doprowadzić tylko do wrzenia). Odstawić do ostygnięcia. Jagody z płynem przelać przez sitko.
Do cukru pudru wlewać po trochę sos jagodowy. Dokładnie mieszać łyżką, rozcierając cukier.
Świeżym lukrem polać upieczone pączki. Posypać posiekaną czekoladą.

Share

About Doris

Ludzie dzielą się na tych, którzy jedzą, by żyć i na tych, którzy żyją, by jeść. Ja zdecydowanie zaliczam się do tych drugich.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *