placki kasztanowe z jabłkiem i cynamonem

Tegorocznej jesieni poznałam nowy smak, smak kasztanów jadalnych. Aż wstyd się przyznać, że poznałam go dopiero teraz w swoim domu, a nie 6 lat temu, gdy zwiedzałam Paryż. Ale ale .. lepiej późno niż wcale. Teraz przynajmniej wiem, że gdy natrafię na uliczny stragan z pieczonymi kasztanami to obojętnie przejść nie mogę 🙂 Smak kasztanów zaskoczył mnie i zachwycił. Zarówno pieczone jak i gotowane kasztany konsystencją przypominają ziemniaka, w smaku jednak są dużo słodsze i jakby orzechowe. Niesamowite. Od razu poczułam, że idealne będą do wszelkiego rodzaju placków i omletów. Sprawdziłam to niemal od razu. Potwierdzam – np. do pankejków nadają się świetnie 🙂 W przepisie na śniadaniowe placki kasztany połączyłam z jabłkiem, cynamonem i syropem klonowym. Wyszło bardzo jesiennie.

Składniki (na 1 porcję):

  • 65 g ugotowanych, obranych kasztanów
  • 15 g mąki owsianej (lub innej)
  • 15 g odżywki białkowej (np. o smaku solonego karmelu)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mleka migdałowego (lub innego)
  • 60 g jabłka
  • 50 g jogurtu naturalnego (2%)
  • łyżeczka syropu klonowego
  • szczypta cynamonu
  • kropla oliwy

Ugotowane i wystudzone kasztany rozdrobnić w blenderze. Następnie wsypać je do miski wraz z mąką, proszkiem do pieczenia, odżywką białkową, żółtkiem i mlekiem. Dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę. Następnie delikatnie połączyć ją z masą mączno-kasztanową, pokrojonym drobno jabłkiem i cynamonem.
Na patelni rozgrzać kroplę oliwy. Łyżką nakładać porcje ciasta (jedna łyżka=jeden placek). Smażyć na średnim ogniu do zarumienianie, następnie odwrócić.
Usmażone placki polać jogurtem i syropem klonowym.

porcja 363 g = 427 kcal   [W 58, B 26, T 10]

Share

About Doris

Ludzie dzielą się na tych, którzy jedzą, by żyć i na tych, którzy żyją, by jeść. Ja zdecydowanie zaliczam się do tych drugich.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *