tiramisu

Do swojego pierwszego tiramisu zabierałam się jak kot do jeża. Powolutku, z pewnego rodzaju nieśmiałością i z obawą, że efekt będzie nawet nie tyle mizerny, co znieważający ten legendarny deser. Bo jakiegoś rodzaju legendą jest. To jeden z top of the top deserów. O przepis poprosiłam koleżankę z pracy, której tiramisu miałam okazję spróbować i w mojej ocenie było obłędne. Przepis przeleżał swoje w moim kuchennym kajeciku 😉 Wreszcie nadszedł czas, by z tego kajetu wyszedł i został zrealizowany. Receptura okazała się bardzo prosta. Z jakiegoś powodu sądziłam, że wykonanie będzie skomplikowane, wymagające czasu, cierpliwości i precyzji. Nic bardziej mylnego. Z wykonaniem z pewnością poradzi sobie każdy. Ogromne znaczenie ma dobór składników. By deser wyszedł smaczny, lekki i puszysty, jajka muszą być świeże, kawa mocna i prosto z ekspresu, a biszkopty i mascarpone dobrej jakości, najlepiej włoskiej produkcji.

Uf stało się. Zrobiłam swoje pierwsze tiramisu! I co? Wyszło baaardzo dobre.

Składniki [forma 18×18 cm]:

  • 2 jajka
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki drobnego cukru (np. kokosowego) + 1 łyżka cukru pudru
  • filiżanka mocnej kawy + pół szklanki wody
  • 40 ml likieru Amaretto (lub innego mocnego alkoholu)
  • opakowanie biszkoptów podłużnych
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • szczypta soli

Kawę przelać z filiżanki do głębokiego talerza. Dolać wodę, alkohol i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Żółtka oddzielić od białek. Miskę z białkami wstawić do lodówki. Do żółtek wsypać cukier kokosowy i ucierać mikserem na kogel-mogel. Do gotowej masy dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać łyżką, potem mikserem.
Miskę z białkami wyjąć z lodówki. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Gdy zesztywnieje, wsypać cukier puder. Ubijać jeszcze minutę. Ubitą pianę przełożyć do masy mascarpone. Wymieszać łyżką.
Biszkopty zamaczać (bardzo krótko) w kawie, po czym układać w przygotowanym naczyniu, jeden obok drugiego. Nie musi być ciasno. Szczeliny wypełni krem. Warstwę biszkoptów przykryć połową kremu. Tę posypać jedną łyżeczką kakao (przez sitko). Następnie ułożyć kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów, układając tak samo, jak dolną warstwę. Całość przykryć pozostałym kremem. Resztę kakao zostawić do posypania tuż przed podaniem.
Formę z ciastem wstawić do lodówki na minimum 5 godzin. Po tym czasie posypać obficie kakaem, pokroić na (nie małe) kawałki.

  • 0

    Overall Score

  • Reader Rating: 0 Votes

Share

About Doris

Ludzie dzielą się na tych, którzy jedzą, by żyć i na tych, którzy żyją, by jeść. Ja zdecydowanie zaliczam się do tych drugich.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *