łosoś z chorizo i pomidorkami

Chorizo jest dla mnie niezwykłą kiełbasą. Hiszpański hit 🙂 Sama w sobie mnie nie urzeka. Chyba jest zbyt tłusta. Ale … obróbka cieplna zmienia ją diametralnie. Dodana do smażonych lub pieczonych potraw nadaje im ciekawego, intensywnego smaku. Wystarczy dodać jej niewielką ilość, by totalnie zmienić smak potrawy. Wychodzi na to, że używam chorizo jako przyprawy. W sumie tak jest. Nie gra ona u mnie pierwszych skrzypiec, ale trudno mi sobie teraz wyobrazić niektóre dania bez jej użycia. Idealnie mi pasuje do dyni np. w risotto z dynią albo makaronie z dynią. Świetnie też nadaje się na pizzę. Moim zdaniem to najlepsza kiełbasa na pizzę. Koniecznie spróbujcie! Tym razem spróbowałam chorizo w wersji smażonej z łososiem. Przepis pochodzi z ostatniej książki Jamie’go Olivera. No i jak to u Jamie’go – prosto i baaardzo smacznie 🙂

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 filety łososia ze skórą (po ok, 150 g)
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 8 czarnych oliwek
  • 30 g chorizo
  • 2 porcje makaronu (po ok. 60 g)
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

Łososia położyć na zimnej, suchej patelni, skórą do góry. Ustawić dużą moc palnika. Po kilku minutach ryba zacznie skwierczeć. Wtedy przewrócić ją na drugą stronę (skórą do dołu) i smażyć ok. 5-10 minut (zależy od grubości fileta) aż skóra będzie chrupiąca a mięso wysmażone.
W międzyczasie umyć pomidorki i przekroić na połówki. Dodać do nich porwane listki bazylii, czerwony ocet winny oraz szczyptę soli i pieprzu. W osobnym naczyniu wymieszać posiekane oliwki, oliwę i odrobinę wody.
Chorizo pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić na patelnię z łososiem na 2 minuty przed końcem smażenia. Zaraz potem wrzucić pomidorki. Gotowe danie wyłożyć na talerze. Podawać z ugotowanym makaronem.

  • 0

    Overall Score

  • Reader Rating: 0 Votes

Share

About Doris

Ludzie dzielą się na tych, którzy jedzą, by żyć i na tych, którzy żyją, by jeść. Ja zdecydowanie zaliczam się do tych drugich.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *