risotto bianco z krewetkami w cytrynowo-imbirowej marynacie

Do Morza Śródziemnego mam daleko, ale do Biedronki na szczęście nie 🙂 Niezmiernie cieszy mnie fakt, że krewetki są tak łatwo dostępnym w Polsce produktem. Spożywanie ich możliwe jest więc nie tylko na wakacjach, ale i każdego, normalnego dnia. Nie wymagają długotrwałej obróbki, skomplikowanego przygotowania czy wyjątkowych, egzotycznych dodatków. Przygotowuje się je łatwo, szybko i nie tak wcale drogo, jak niektórzy myślą. I co najlepsze, zawsze dobrze smakują – ze wszystkim! Jestem ich wielką fanką, choć zostałam nią dość późno. Teraz w zamrażarce mam trzy opakowania krewetek (różnych wielkości). Dobrze mieć je pod ręką 😉
Karnawał to radosny, pełen przyjemności czas. Rozpoczęłam go więc przyjemnym obiadem – krewetkami w cytrynowo-imbirowej  marynacie podane z klasycznym risotto bianco. Mmm 🙂 Wyglądały i pachniały bajecznie, smakowały jeszcze lepiej.

Składniki (na 2 porcje):

  • 75 g ryżu (np. Arborio)
  • 100 ml białego wina (można pominąć)
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 mała cebula lub 1/2 dużej
  • 250-270 g dużych krewetek (np. argentyńskich)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek ( 2 do marynaty, 1 do smażenia)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki suszonego imbiru (lub świeżego)
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka starta z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • wrzątek lub gorący bulion

Krewetki, jeśli są mrożone, rozmrozić. Następnie oczyścić i usunąć pancerzyki i ogonki.
Przygotować marynatę: do miseczki wlać oliwę, sok z cytryny, dodać pastę curry, zmiażdżony czosnek i pieprz. Dobrze wymieszać. Marynatą dokładnie pokryć przygotowane krewetki. Odstawić.
Cebulę i łodygi selera drobno posiekać. Wrzucić na patelnię na gorące masło. Smażyć kilka minut do zeszklenia. Wsypać ryż i ciągle mieszając, smażyć chwilę, aż stanie się on szklisty. Wlać wino i wsypać skórkę z cytryny. Gdy ryż wchłonie płyn, wlać trochę wrzątku (lub chochlę bulionu). Mieszając, czekać aż ryż wchłonie płyn. Gdy się to stanie, dolać kolejną porcję wody (bulionu). Czynność powtarzać kilkakrotnie przez ok. 15-18 minut do momentu, aż ryż stanie się miękki oraz kleisty. Doprawić solą, pieprzem. Posypać startym serem, wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić.
Kilka minut przed końcem gotowania risotto rozgrzać oliwę na drugiej patelni. Wrzuć krewetki z marynatą. Smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony.
Risotto wyłożyć na talerze. Obok ułożyć usmażone krewetki.

 

  • 0

    Overall Score

  • Reader Rating: 0 Votes

Share

About Doris

Ludzie dzielą się na tych, którzy jedzą, by żyć i na tych, którzy żyją, by jeść. Ja zdecydowanie zaliczam się do tych drugich.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *