,

kanapka z grillowaną nektarynką i serem halloumi

Uświadomiłam sobie ostatnio, że na kanapce można położyć wszystko. Nie tylko ser, szynkę, dżem, twaróg czy pasztet. Świetne są wszelkiego rodzaju smarowidła, pieczone warzywa a nawet owoce. Ukochałam sobie kanapki z dodatkiem owoców, bo są słodkie, a słodkości uwielbiam. Nie zawsze jednak mam ochotę na dżem,  a nawet jeśli mam, to blokuje mnie świadomość ilości cukru w jego składzie (chyba że użyję bezcukrowego). Cudne jest połączenie wędzonego bądź pleśniowego sera z winogronami czy gruszką. Tym razem pod nóż poszła nektarynka.

Składniki (na dwie porcje):

  • 2 kromki świeżego pieczywa (np. chleba pszennego własnego wypieku – tu przepis)
  • 1 nektarynka
  • 4 plastry sera halloumi
  • garść rukoli
  • odrobina masła

Nektarynkę przekroić na pół, usunąć pestkę, a owoc pokroić na cztery plastry. Plastry nektarynki i sera halloumi ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej (lub grillu). Smażyć z dwóch stron do pojawienia się ciemnych, grillowych pasków.
Każdą kromkę chleba posmarować masłem. Ułożyć rukolę, plastry grillowanej nektarynki i sera.
Opcjonalnie polać sosem balsamicznym. Jeść ciepłe.

  • 0

    Overall Score

  • Reader Rating: 0 Votes

Share

About Doris

Ludzie dzielą się na tych, którzy jedzą, by żyć i na tych, którzy żyją, by jeść. Ja zdecydowanie zaliczam się do tych drugich.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *