makaron z bobem w kremowym sosie

Nigdy nie byłam fanką bobu. Może dlatego, że kojarzył mi się (może nadal kojarzy) ze zdziadziałym gościem w przepoconym podkoszulku siedzącym przed tv i wcinającym bób prosto z michy (tu przepraszam tych, którzy jedzą bób prosto z michy przed tv). A może dlatego, że bób sam w sobie jest dość mdły. Lubię go za to w towarzystwie np. mięty albo boczku. Dania z jego dodatkiem nabierają ciekawego smaku i oryginalności. Stąd, odkąd nastał na niego sezon, często ląduje na moim talerzu. Najczęściej w połączeniu z makaronem (wiadomo 😉 ). Idealnie komponuje się z podsmażonym boczkiem, suszonymi pomidorami i kremowym mascarpone. Mmmmniam 🙂

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g makaronu
  • woreczek świeżego bobu (500 g)
  • 40-50 g wędzonego boczku w plastrach
  • 4-5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 3 łyżki mascarpone
  • 3 łyżki wody (np. z gotującego się makaronu)
  • sól, pieprz

Bób przebrać, opłukać i zalać wrzątkiem. Gotować z odrobiną soli ok. 8-10 min., tak by był miękki i jędrny – a nie rozgotowany. Po ugotowaniu obrać ze skórek.
Na patelnię wrzuć pokrojony w paseczki boczek i tak samo pokrojone suszone pomidory. Smażyć 3-4 min. Dodać mascarpone,  wodę i odrobinę pieprzu. Ciągle mieszając, smażyć do rozpuszczenia serka i przybrania kremowej konsystencji. Wrzucić bób i ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać i od razu podawać.

S0015093

S0155110

S0185113

Share

About Doris

Ludzie dzielą się na tych, którzy jedzą, by żyć i na tych, którzy żyją, by jeść. Ja zdecydowanie zaliczam się do tych drugich.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *