placuszki owsiano-pomarańczowe z mleczkiem kokosowym

Jak to jest, że przez pięć dni w tygodniu mamy problem ze wstaniem do pracy, a gdy przychodzi weekend to i bez budzika możemy wstać przed siódmą? Dziś przeszłam samą siebie – wstałam o piątej! Z obserwacji zaokiennej wynika, że jestem jedyną osobą na osiedlu, która pogardziła snem 😉 Przede mną dłuuuga, wolna sobota! I zacznę ją przyjemnie – PLACUSZKAMI owsiano-pomarańczowymi z mleczkiem kokosowym.

składniki (na 8 placków):

  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 10 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego) – do smażenia

Do blendera kielichowego wrzucić obranego i połamanego na kilka kawałków banana, wbić jajka, wsypać płatki owsiane, szczyptę soli i skórkę z pomarańczy. Blendować chwilę do połączenia się składników. Dolać mleczko kokosowe i ponownie zblendować.
Na rozgrzaną patelnię nakładać łyżką porcje masy (u mnie jednocześnie na jednej patelni smażą się trzy placuszki). Po kilku minutach przewrócić na druga stronę. Usmażone nakładać na talerze i jeść ciepłe. Świetnie smakują z syropem klonowym, dżemem, jogurtem, czy świeżymi owocami.

S0036117

 

S0076123

Share

About Doris

Ludzie dzielą się na tych, którzy jedzą, by żyć i na tych, którzy żyją, by jeść. Ja zdecydowanie zaliczam się do tych drugich.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *