pasztet z soczewicy i pieczarek

Jeszcze nie tak dawno temu z SOCZEWICĄ nie kojarzyło mi się nic poza uroczymi, krągłymi ziarenkami. Kupiłam wtedy jedno opakowanie soczewicy, chyba czerwonej, wstawiłam do kuchennej szafki i … tygodniami zastanawiałam się nad tym, co z nią zrobić. “Z czym to się je?” Teraz w mojej szafce jest kilka opakowań soczewicy (czerwonej, czarnej, zielonej), a w notatniku i głowie stos przepisów na dania z jej użyciem. Uwielbiam ją za smak i wszechstronne zastosowanie. Doskonale sprawdza się jako farsz do naleśników i pierogów, jako dodatek do zup i dań jednogarnkowych. Można zrobić z niej wegetariańskie burgery a nawet pasztet. Soczewica jest skarbnicą wielu składników odżywczych. Posiada przede wszystkim ogromne ilości dobrze przyswajalnego białka (9 g w 100 g produktu), potasu, kwasu foliowego, żelaza. Zawiera mało tłuszczu, a sporo błonnika. Jest bardzo zdrowa i niezwykle smaczna – zwłaszcza przyprawiona kminem rzymskim.

Dotąd soczewicę wykorzystywałam do dan głównych. Tym razem pokusiłam się o podanie jej na zimno z pieczywem. Upiekłam z niej  p a s z t e t . Taki trochę oszukany, bo bez mięsa, ale … czy w takim ‘prawdziwym’ pasztecie mięsa jest aż tak dużo? 😉

składniki (keksówka o wymiarach 11×24 cm):
  • 350 g zielonej soczewicy
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki oleju np. z pestek winogron
  • 1 łyżka masła (w wegańskiej wersji – oliwy)
  • 1/2 lub mniej świeżej papryczki pepperoni
  • 2 łyżeczki suszonej, wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru (lub troszkę mniej suszonego)
  • sól, pieprz
Soczewicę zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut. Następnie gotować ok. 35 minut, pod koniec dodając odrobinę soli. Po ugotowaniu dodać łyżkę masła i dokładnie wymieszać.
Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w pół plastry lub kostkę i podsmażyć na oleju. Przyprawić solą i pieprzem.
Soczewicę wymieszać z cebulą i pieczarkami, zblendować. Następnie dodać siemię lniane, posiekaną papryczkę, starty imbir i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Gładką masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w temperaturze 180°C.
Ostudzić przed podaniem.
S0046099
S0166113
S0116106
Share

About Doris

Ludzie dzielą się na tych, którzy jedzą, by żyć i na tych, którzy żyją, by jeść. Ja zdecydowanie zaliczam się do tych drugich.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *