donaty dyniowo-pomarańczowe

Dynia po raz kolejny pokazała, że idealnie nadaje się do słodkich wypieków. I to, że dostępna jest nie tylko od września do listopada. Mamy koniec stycznia, a w zasadzie już początek lutego, a piękna dynia piżmowa z półki sklepowej przeniosła się do mojej kuchni i wzięła udział w pieczeniu donatów – pysznych, wilgotnych i puszystych pączków z dziurką o pomarańczowym aromacie, polanych słodkim, cynamonowym lukrem. Ajajaj, trudno było się oderwać od talerza z dzisiejszymi wypiekami 😉

składniki (na 10 donatów i 25 mini-począków):

ZACZYN

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka cukru

PONADTO

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki puree z dyni piżmowej
    [dynię przekroić, usunąć pestki, pokroić na małe 3 cm kawałki, odkroić skórkę, piec w piekarniku do miękkości – ok. 25 minut w 200°C, zblendować]
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • skórka otarta z całej pomarańczy
  • 2 łyżki wódki
  • szczypta soli

LUKIER CYNAMONOWY

  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek soku z pomarańczy

Przygotować ZACZYN: do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, wsypać cukier i mąkę. Lekko zamieszać i odstawić na kilka/kilkanaście minut do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć/zmiksować z cukrem pudrem do otrzymania puszystej masy. Dodać sok z pomarańczy, skórkę, dyniowe puree, przesianą mąkę, sól i gotowy już zaczyn. Przy użyciu miksera (końcówka hak) wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając rozpuszczone, przestudzone masło oraz wódkę. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 i 1/2 godziny; ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto spłaszczyć dłońmi na grubość ok. 2 cm. Szklanką lub dużym kieliszkiem (u mnie o śr. 8 cm) wyciąć okrągłe porcje. Z nich za pomocą małego kieliszka (u mnie o śr. 3,5 cm) wyciąć środek – nie wyrzucać. Pączki z dziurką przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub natłuszczonej i posypanej mąką) i odstawić do ponownego wyrośnięcia (ok. 15 min). Pozostałych skrawków ciasta nie wyrzucać. Za pomocą małego kieliszka (użytego do wycięcia środków z donatów) wyciąć z nich mani-pączki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na kilkanaście minut.
Pączki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 10 minut (aż się zarumienią). Jeszcze ciepłe donaty polać lukrem, mini-pączki po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
LUKIER: Cukier puder wymieszać z cynamonem. Wlać sok z pomarańczy i dokładnie wymieszać, rozcierając grudki cukru. Lukier powinien być półpłynny, jednolity i błyszczący.
5
7
4
S0665768
S0675770
Share

About Doris

Ludzie dzielą się na tych, którzy jedzą, by żyć i na tych, którzy żyją, by jeść. Ja zdecydowanie zaliczam się do tych drugich.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *