makaron z krewetkami w sosie pomidorowym

Też macie takie dania, które moglibyście jeść co kilka dni i nie znudziłyby się Wam? Ja tak mam z makaronem. Ten mogłabym jeść nawet codziennie. Serio – codziennie! Szczególnie makaron z krewetkami. Swoją drogą je tez bardzo lubię i często po nie sięgam. Zawsze mam paczkę mrożonych krewetek w zamrażalniku 😉

Idealny przepis na MAKARON Z KREWETKAMI W SOSIE POMIDOROWYM znalazłam jakiś czas temu w książce Jamie’go Oliver’a. Jest prosty i bardzo szybki w wykonaniu. Niektórych może zaskoczyć połączenie krewetek i anchois z cynamonem. Mnie to połączenie zniewala. Zapach, jaki pojawia się przy rozpoczęciu smażenia jest niesamowicie nęcący. Od tego momentu moje kubki smakowe szaleją. Na szczęście już po kilku minutach od tego momentu pojawia się błogi stan rozsmakowania 🙂 To danie powstaje naprawdę w kilka, maksymalnie kilkanaście minut (zależy od długości gotowania makaronu). Jest więc idealnym pomysłem na szybki obiad. Spróbujcie koniecznie!

składniki (na 2 porcje):

  • 250 g makaronu tagliatelle (najlepiej świeżego – gotuje się tylko 4 minuty!)
  • 250 g mrożonych krewetek
  • 1 świeża papryczka pepperoni lub chilli (lub mniej jeśli nie lubicie ostrych smaków)
  • 4 fileciki anchois
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta szafranu (można pominąć)
  • 200 g passaty
  • sok z 1/2 cytryny
  • trochę startego parmezanu
  • olej do smażenia (np. ten ze słoiczka z anchois)

Krewetki rozmrozić w ciepłej wodzie. Po rozmrożeniu, zdjąć ogonki. Zacząć gotować makaron.

W woku (lub na dużej patelni) rozgrzać olej, wrzucić pokrojone fileciki anchois i drobno posiekaną papryczkę, wsypać cynamon (i ewentualnie szafran) i krewetki. Smażyć (na dużym ogniu). Po 3 minutach wlać passatę i doprowadzić do wrzenia. Wlać sok z cytryny.  Odstawić.

W tym czasie makaron powinien być już al dente. Odcedzić i przełożyć na talerze. Na makaron wyłożyć krewetki i sos pomidorowy. Posypać parmezanem.

 

S0048701

 

Share

About Doris

Ludzie dzielą się na tych, którzy jedzą, by żyć i na tych, którzy żyją, by jeść. Ja zdecydowanie zaliczam się do tych drugich.

3 comments on “makaron z krewetkami w sosie pomidorowym

  1. Witaj,
    ile kosztuje takie danie? Mam wrażenie, że niektóre dania, które przedstawiasz nie należą do najtańszych.

    Pozdrawiam.

    • Cześć Asiu. Wbrew pozorom nie jest to drogie danie. Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym kosztował mnie ok. 23-24 zł (na dwie osoby). Cena dania dla jednej osoby to 12 zł.Zważywszy na to, że tego typu danie w restauracji kosztuje ok. 40 zł to cena wykonania go w domu nie jest wysoka. Wszystkie produkty pochodzą z aktualnej oferty Lidla (włoski tydzień): świeży makaron 2.99 zł, krewetki ok. 14 zł, sos z pomidorów czereśniowych 3.99 zł (wystarcza na dwa dania), filety z sardeli anchois 4.99 zł (wystarcza na 3 dania), papryczki pepperoni ok. 3 zł (5 sztuk), cynamon ok. 1 zł (wystarcza na wiele dań), parmezan ok. 12 zł (starcza na wiele dań). Wszystkich tych produktów używam bardzo często również do innych dań, w związku z czym nadwyżka np. kupionych papryczek pepperoni nie idzie do kosza, a co za tym idzie zmniejsza koszt kolejnych dań.
      Pozdrawiam również.

  2. Dziękuję za odpowiedź:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *